Belysning från Varberg

Från idé till färdig armatur

Alento är en producent som förser Sverige och Norden med god och smart belysning vilken har en liten inverkan på vår miljö. På Alento utvecklar och formger vi belysningsarmaturer kring den senaste tekniken inom LED, samt styrning av armaturer. Våra idéer börjar vid skissblocket för att sen utvecklas i CAD-ritningssystem. När väl detta är klart går det vidare in i produktion och vi får äntligen ta del av den färdiga produkten.

I vår verkstad i Varberg har vi resurser för att både göra specialanpassade verktyg och komponenter till våra produkter. All tillverkning, montering och utveckling sker i huvudsak i Varberg och merparten av alla komponenter i våra produkter ligger svenska leverantörer bakom. Genom detta kan vi hålla en god kvalitet på vår belysning och armaturer samt en hög service och korta transportsträckor.

Från idé till färdig armatur belysning
Alento armaturer belysning från Varberg

Belysning sitter i vårt DNA

Alento grundades 2015 i Varberg av Andreas och Jan-Eskil Eskilsson som båda har en gedigen bakgrund inom belysning. Jan-Eskil grundade belysningsföretaget Belid redan 1969 och har fram till sin pension arbetat med att tillverka belysningsarmaturer. 

Idag drivs företaget av bröderna Andreas och Marcus Eskilsson. Vi på Alento är mycket stolta över att vara ett av de mest visionära företagen när det kommer till modern, specialanpassad och hållbar belysning.

Exteriör- och interiörbelysning

Sedan starten har det lämnats otaliga leveranser av våra produkter. Alentos smarta armaturer finns på många ställen som trapphus, bostadsrätter, gym, industrilokaler, kontor samt offentliga utemiljöer.

Vår första produkt var en plafond men idag har vi breddat vårt sortiment och teknikutbud. Vi erbjuder bland annat LED-lösningar för vägglampetter, industriarmaturer, bänkbelysning samt den nyare produkten, takpendlar för till exempel hotell och caféer.

Personlig service och engagemang

Våra kunder får alltid bästa servicen där vi kan utbilda inom olika belysningstekniker, vägleda till rätt val, göra projektering för ljussättning ute och inne samt förse dem med reservdelar.

Produktion armaturer Sverige Alento
Alento site logo

FUNKTIONSBESKRIVNING

Standard/Std

Armaturen har integrerad LED driver, kan även användas som slav till sensor on/off.

Dim

Armaturen har integrerad dimbar LED driver, för fasdim. ( fram & bakkantsdimmer )

Sensor On/Off

Armaturen har integrerad HF rörelsesensor on/off inkl dagsljusrelä. Räckvidd för detektering samt tidsinställningar ställs enkelt in via dip-switchar. Dagsljusrelä går att ställa mellan 5-50 lux där armaturen inte tänder upp när dagsljuset ligger över vald nivå på sensorn. Tider för hur länge armaturen ska vara tänd efter senaste detektering går att ställa i intervaller mellan 30sek och 30min. Armaturen levereras med 3min och dagsljussensorn inaktiv.

DALI/Sw-Dim

Integrerad DALI driver kan även ljusregleras via Sw-Dim ( Faspulskontroll )

MULTI ( Sensor med grundljus – nattljus )

Armaturen kan användas som närvarosensor on/off eller som konstant grundljus 10 % med full effekt 100% vid närvaro. Det går även ställa in armaturen manuellt att släckas helt efter en viss tid (30sek-24h). Via switchar är det även möjligt att ställa ner effekten på armaturen för att kunna justera ljusflödet. Armaturen levereras fabriksinställd med konstant grundljus 10 % och går upp på 100% vid rörelse, 3 min efter sista registrerade rörelse går den återigen ner på 10 % grundljus. Alla inställningar görs enkelt via on/off switchar.

*Alt med Nödljus: Nödljus/Multi har nödljusdrift m batteribackup i 1tim drift. Automatiskt självtest samt statusdiod i kupan.

RF Sensor

Armatur med Radio funktion lämpar sig väl i trapphus, korridorer osv. Med endast nätspänning till armaturen kan man ställa in olika grupper med hjälp av RF teknik. Armaturen kan även gå ned till 10% grundljus, konstant 24h eller släckas helt efter 5min, 10min, 30min eller 1 tim. Varje armatur kan styras individuellt med tider för grundljus och dagsljuskontroll. Rörelsesensorn är av mikrovågsteknik.

Gruppering: Med digital kommunikations metod och fasta adress koder, kan armaturen inte kopplas ihop med andra RF signaler. Det finns 4 st dip switchar och möjlighet till 16 olika grupper. Varje armatur med samma inställda adresskod kommunicerar med varandra.

RF Move

Armatur med Radio funktion, master/slav armatur. Lämpar sig väl i trapphus, korridorer etc. Med endast nätspänning till armaturen kan man ställa in olika grupper med hjälp av RF teknik. Armaturen kan även gå ned till 10% grundljus, konstant 24h eller släckas helt efter 5min, 10min, 30 min eller 1 tim. Varje armatur kan styras individuellt med tider för grundljus och dagsljuskontroll. Rörelsesensorn är av mikrovågsteknik.

Gruppering: Armaturerna fungerar i dubbelriktat system dvs att de kan fungera som master och slav samtidigt. Varje armatur med samma inställda adresskod kommunicerar med varandra. Med slavfunktionen aktiveras slavarmaturen då Masterarmaturen får en detektering. Varje armatur kan skicka signaler till 2 olika slav kanaler. T ex i trapphus kan våning för våning tändas upp beroende vart man är på väg.